titkarsag@eke.info.hu

Változott az építési engedélyek rendszere

A legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű új lakóépületek építéséhez nem kell építési engedélyt kérni január 1-től. Emiatt hatalmas a bizonytalanság az építészszakmában, az építkezést tervezők között, illetve az önkormányzatoknál is. Még a települések helyi építési szabályzatának betartatása is nyitott kérdés, és nem derül ki, hogy a követelmények figyelembevétele valójában kire vonatkozik: a hatóságra, az építtetőre vagy a tervezőre – írta elemzésében a Pro/Lawyer Consulting.
Tiltakozó kamarák
Megkerestük a Magyar Mérnöki Kamarát és a Magyar Építész Kamarát, mindkét szervezettől azt a választ kaptuk, hogy a rendelethez kötődő, jelenleg is folyamatban lévő jogszabály-módosítások elfogadásáig nem kívánnak nyilatkozni.
Tiltakozások a rendelet ellen

Az új építési törvény eltörlését szeretné elérni a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar Urbanisztikai Társaság, amelyek levélben kérték Székely László alapjogi biztost, hogy kezdeményezze a törvény alkotmánybírósági kontrollját és hatályon kívül helyezését – írta az mno.hu.
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1419605
Forrás: www.metropol.hu