titkarsag@eke.info.hu

Figyelmeztetést kapott a kormány – így lehetne megmenteni az építőipart a zuhanástól

Figyelmeztetést kapott a kormány – így lehetne megmenteni az építőipart a zuhanástól

A várakozások szerint 2016-ban megtörik az építőipari teljesítmény növekedése, a nagy értékű közmegrendelések visszaesését – amit a rendelésállomány éves alapon 48 százalékos csökkenése is jelez – a lakásépítés gyorsulása nem lesz képes ellensúlyozni. Az újabb lefelé tartó trend megállítására javaslatcsomagot állított össze az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.
Így többek közt szorgalmazzák
–  a teljesítési és a jóteljesítési garanciák 5-5 százalékban való maximálását és az elvégzett munkán alapuló díjkövetelés mértékéig jelzálogjog-bejegyzési lehetőséget a megrendelő tulajdonában lévő ingatlanra. Szigorúbb ellenőrzést és személyi felelősségvállalást tartanak indokoltnak a jogszabályban is biztosított, határidős fizetés működéséhez.
– Az építési közbeszerzéseknél szigorúan be kellene tartani az irreálisan alacsony  – a minimális rezsióradíjat el nem érő díjtétellel készült – szerződéskötési ár tilalmát, s szabályozást igényel a szokásos normaidőktől való lényeges eltérés indoklása.
– Az ÉVOSZ fontosnak tartja a cégek pénzügyi minősítését, amit független szakértő készítsen el.
– A közbeszerzési törvény (Kbt.) módosításával pedig ismét nyíljon meg a lehetőség arra a korábban bevált gyakorlatra, miszerint a nyertes ajánlatadó, aki rendszerint a generálkivitelező, csak akkor legyen kifizetve, ha igazolja, hogy az alvállalkozóit közvetlenül kifizette.
– Az ÉVOSZ szerint a lakásállomány megőrzése, minőségének javítása érdekében évente legalább 400 ezer lakást kellene átfogóan felújítani, aminek a megvalósulását ösztönözné, ha számla alapján a felújítások áfájának 30 százalékát, maximum 3 millió forintot visszaigényelhetnének az építtetők.

Tovább: http://www.napi.hu/ingatlan/figyelmeztetest_kapott_a_kormany_igy_lehetne_megmenteni_az_epitoipart_a_zuhanastol.611303.html

 

Forrás: www.napi.hu