titkarsag@eke.info.hu

Baumit – Nanopor

A Nanopor technológia

Öregedésálló vakolat a tartósan szép homlokzatért

Az épület homlokzata nem csak olyan szerteágazó funkciókat lát el, mint pl.: védelem a hideg, a zaj és a nedvesség ellen, hanem optikai-alaki feladatai is vannak. Az épület “külső burkolataként” a homlokzat felülete folyamatosan ki van téve szélsőséges környezeti hatásoknak, amely előbb-utóbb elkerülhetetlenül szemmel látható szennyeződéshez vezet. Több mint tíz évvel ezelőtt indította el a Baumit központi üzeme Wopfingban Dr. Jürgen Lorenz vezetésével a “Tiszta Felület” (“Saubere Oberfläche”) elnevezésű projektet (lsd. interjú). A csapat ennek során a nanotechnológia eredményeire és törvényszerűségeire fektette a hangsúlyt. Az erőfeszítések eredményei a szó szoros értelmében szemmel láthatóak: “Baumit Nanopor Vakolat” – a megfelelő öregedésálló termék a szép homlokzatért!

Öntisztítás a természet erejével!

A Baumit Nanopor Vakolat először egyesíti a kiváló minőségű szilikonvakolat (nyitott pórusok, jó páraáteresztés, hosszú élettartam) tulajdonságait a Baumit kutatólaboratórium nanotechnológia területén elért legújabb vívmányaival. A Baumit Nanopor Vakolat felülete kisebb elektrosztatikus töltöttséget mutat és mikroszkópikus léptékben sima, így a szennyező részecskék – szervesek és szervetlenek egyaránt – csak nehezen tudnak megtapadni rajta. A természeti erők, mint pl. az UV-sugárzás, szél, eső és hó, valamint a hőmérsékletingadozások pedig előidézik a szennyező részecskék felületen történő kívánatos “mállását”. Ezáltal a kevés, még tapadó idegen részecske is elveszíti a kapcsolatot az alappal, és természetes módon leválik. A vakolat felületén végbemenő öntisztító hatás segítségével gondoskodik a Baumit Nanopor Vakolat a tartós tisztaságról és szépségről.

Kétszer annyi ideig szép – alacsonyabb karbantartási költségek

A Baumit az évtizedes tapasztalatoknak és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően már eddig is ellenálló, hosszú élettartamú homlokzati rendszereket gyártott. A szennyeződés és a környezeti hatások azonban megviselik a homlokzatot és annak optikája az évek során megváltozik. Az épületek szép megjelenésének fenntartása érdekében a homlokzatot pár éven belül fel kell újítani, de legalább egy újrafestést el kell végezni rajta. Ez jelentős költségekkel jár, tekintettel a felállványozásra, az anyag- és a munkaerő költségekre. A Baumit Nanopor Vakolat különleges tulajdonságai miatt a homlokzat a hagyományos vakolattal ellátott homlokzattal összehasonlítva mintegy kétszer annyi ideig szép marad, és ezzel hozzájárul a fenntartási költségek csökkentéséhez. Szennyeződési hajlam összehasonlítása 5 év elteltével – Nanopor Vakolat és Szilikon Vakolat

Gombák és algák: nincs esélyük

A Nanopor Vakolat különösen gyorsan száradó felületével kedvezőtlen feltételek esetén is csökkenti az algásodást és a gombásodást. A homlokzat felülete természetesen tiszta és tartósan szép marad. A színek nem fakulnak, és a ház egész évben eredeti fényében ragyog.

Valamennyi Baumit Homlokzati Rendszerhez ajánlott

A Baumit Nanopor Vakolat rendelhető az új Baumit LIFE színvilág 654 színében, kapart hatású 1,5 2,0 és 3,0 mm struktúrában. A Nanopor Vakolat kiváló valamennyi, a Baumit által gyártott vakolatrendszerhez és hőszigetelő rendszerhez.

A varázsszó: nanotechnológia

A nanotechnológia a nagyon kicsi szerkezeti felépítés előállításával, kutatásával és használatával foglalkozik. A “nano” görög eredetű szó, jelentése: “törpe”. A szakértők és a média a nanotechnológiát a XXI. század technológiájának nevezik. Az “egyre magasabbra, egyre tovább” mottót felváltja az “egyre kisebb, egyre gyorsabb” mottó.

Egy nanométer (nm = 1 milliomod mm) kb. egy emberi hajszál vastagságának tízezred része, amellyel már az atomok és molekulák legparányibb világába lépünk be. Ebben a tartományban kb. 4-6 atom fér el egymás mellett. A nanorészecskék (kisebb, mint 100 nm) e technológia építőkövei. Az anyagok atomi szinten történő felépítésére való törekvés, valamint az ilyen kicsi méreteknél fellépő különleges jelenségek egy sor új lehetőséget nyitnak meg a természettudomány szinte valamennyi területén, így pl. az energia és a környezettechnika, informatika, orvostudomány és a gyógyszerészet terén is.

Akár a háztartásról, autóiparról, repüléstechnikáról, nyersanyagtechnikáról, vagy számítógépiparról beszélünk – a nanorészecskék lehetővé teszik, hogy a felületek különleges módon ellenálljanak a szakításnak és a karcolásnak, illetve biztosítják a tartós korrózióvédelmet és a különleges csúszóképességet.

További részletekért látogasson el a www.nanopor.hu weboldalra!