Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület

ÉKE: a kormányzati intézkedések segíthetnek erősíteni a piaci versenyt

azonban az anyagár-növekedésen túl a munkadíjak növekedése is csökkenti az Otthonfelújítási támogatás értékét.

Budapest, 2021.07.08. – A hazai építőanyag kereskedelem mintegy kétharmadát, és számos építőanyag gyártót is összefogó Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület tagjai azon dolgoznak, hogy az építőanyagok és építési termékek ellátása minél zökkenőmentesebb legyen, és a hiányjelenségek megszűnjenek.

Magyarországon mintegy 1000 építőanyag-kereskedés működik, amely háromszor több piaci szereplőt jelent, mint a hasonló piacméretű Ausztriában, széles kínálatot nyújtva az építési és felújítási munkákhoz.

Az Otthonfelújítási támogatással összefüggésben, az ÉKE tagságának tapasztalata szerint a lakossági felújítási szolgáltatásoknál a kivitelezői munkadíjak jóval nagyobb mértékben nőttek meg, mint a nagy projekteknél. Számos kivitelező a munkák nagyságától vagy időigényétől függetlenül igyekszik úgy árazni, hogy az az Otthonteremtési támogatás táblázatához illeszkedjék (tovább emelve a munkadíjat). Ezért az ÉKE megfontolásra javasolja a lakossági Otthonfelújítási támogatás időhorizontjának kitolását, hogy a felfokozott kereslet ne emelje az árszinteket, sem anyag- sem pedig díj oldalon.

A hazai építőanyag kereskedelem mintegy több, mint kétharmadát, és számos építőanyag gyártót is összefogó Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület tagjai azon dolgoznak, hogy az építőanyag és építési termékek ellátása minél zökkenőmentesebb legyen, és a hiányjelenségek megszűnjenek.

Az ÉKE tagságának alapvető célja a jól működő, versengő piac; a hazai építőanyag-kereskedelemben mintegy 1000 aktív szereplővel mintegy háromszor több szereplővel bír, mint a hasonló piacméretű Ausztria, így földrajzilag és termék szortimentben egyaránt széles kínálatot nyújtanak építési és felújítási munkákhoz. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések tovább erősíthetik a piaci szereplők szabályos működését.

Az ÉKE tagjai a nemzetközi piacok importtermék-áremelkedéseinek elszenvedői, azokat nem áll módjukban megakadályozni, mindazonáltal a kereskedelemben működő tagok keresik azokat az import lehetőségeket, amelyekkel a hazai kínálat bővíthető és amely az árak csökkenéséhez vezethet.

Az ÉKE elnöksége abban bízik, hogy az exportkorlátozást célzó kormányzati intézkedések csökkentik majd a piaci hiányjelenségeket az acél- faipari, és egyéb termékkörökben. A korlátozás alá eső termékek meghatározásakor fontos azonban, hogy valóban csak a hiányjelenségekkel terhelt területekre vonatkozzon az állami beavatkozás, ellenkező esetben a kivitel túlzott korlátozása a hazai GDP-t, és az exportot is csökkentené.

 

Jelentős kivitelezői munkadíj-növekedések az Otthonfelújítási támogatás nyomán

A lakosság számára érzékelhető árhatást az importtermékek és -összetevők áremelkedésének begyűrűző hatásán túl a kivitelezői díjak emelkedése fokozza tovább - ez különösen 2021 tavaszától jelentkezett, és kedvezőtlen hatással van a támogatások értékére és hatékonyságára. Míg az építőanyagok import összetevőket is tartalmazó részének 2021-es áremelkedése mögött a világpiacon jegyzett nyers- és alapanyagok árrobbanásának továbbgyűrűző hatása tapasztalható, a lakossági felújítások terén, a kivitelezési munkadíjaknál ilyen ok nem látszik.   Az ÉKE tagságának tapasztalata szerint a lakosság számára nyújtott felújítási szolgáltatásoknál a kivitelezői munkadíjak jóval nagyobb mértékben nőttek meg, mint ahogyan az nagy projekteknél látszik, vagy amelyet a kivitelezői szakszövetség (ÉVOSZ) júniusi felmérésében bemutatott; a tapasztalt díjemelés messze az infláció, vagy akár a 8,8%-os minimális rezsióradíj-növelés értéke feletti.

Az időben korlátozott támogatási lehetőség, a tömeges felújítási igény és a relatív munkaerő-hiány 2021 júliusára ahhoz vezetett, hogy a lakossági felújításoknál a kivitelezők jelentős része már „anyagár-arányban” dolgozik, vagyis – függetlenül a munkák nagyságától vagy időigényétől – igyekszik úgy árazni, hogy az Otthonteremtési támogatási táblázatához illeszkedjék (tovább emelve a munkadíjat).

Példaként: a hidegburkolás terén a nettó munkadíj 2019-ben még 3.500-4.000 forint körül mozgott négyzetméterenként, 2021 tavaszán vidéki megyeszékhelyeken 8.000, a fővárosban és vonzáskörzetében már akár 10.000 forintnyi díjat is elkérnek egyetlen négyzetméternyi burkolásért, amely 2021 júliusában már helyenként elérte a 12.000 forintot.

A falazásra vonatkozóan 2 év alatt a korábbi mintegy 3000 forintos négyzetméter árról 4.500-5.500 forintra nőtt a nettó munkadíj, vagyis hozzávetőlegesen 50%-kal nőtt e lakossági bővítési-felújítási szakipari munka jellemző díja is. Megállapítható, hogy a felújítási támogatásoknál a lakossági piacon tapasztalt kivitelezői díjak növekedése lekövette, illetve egyes területeken meg is haladta az építőanyagok – importból és világpiaci nyersanyag-árrobbanásból eredő, és remélhetőleg átmeneti – megugrását.

Ezért az ÉKE megfontolásra javasolja a lakossági Otthonfelújítási támogatás igénybevételi határidejének kitolását, hogy a felfokozott kereslet ne emelje az árszinteket, sem az anyag- sem pedig a díj oldalon.

Építőanyag kereskedelmi körkép - 2021. negyedik negyedév
Építőanyag kereskedelmi körkép - 2021. negyedik negyedév

2021 első félévében a hazai építőipart a lakáspiaci élénkülés és a nagyobb léptékű ipari beruházás

Tovább olvasom
 
ÉKE: a kormányzati intézkedések segíthetnek erősíteni a piaci versenyt
ÉKE: a kormányzati intézkedések segíthetnek erősíteni a piaci versenyt

azonban az anyagár-növekedésen túl a munkadíjak növekedése is csökkenti az Otthonfelújítási támogatás értékét.

Tovább olvasom
 
Meghívó - építőipari kereskedelmi vállalkozások számára a Dél-dunántúli régióban
Meghívó - építőipari kereskedelmi vállalkozások számára a Dél-dunántúli régióban

A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöksége ezúton hívja meg Önt és kollégáit regionális szakmai rendezvényére!

Tovább olvasom
 
Átadták „AZ ÉV KIVÁLÓ ÉPÍTŐANYAG KERESKEDŐJE  2018” díjakat
Átadták „AZ ÉV KIVÁLÓ ÉPÍTŐANYAG KERESKEDŐJE 2018” díjakat

- Építőanyag gyártók szakmai értékelése alapján kaptak elismerést a hazai építőanyag-kereskedelem kiváló képviselői

Tovább olvasom
 
© 2018 Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület

Please publish modules in offcanvas position.